![](/media/lib/221/n-fruktoza-a2134bd725ad371d963104c4781de4e5.jpg)
Nadmiar fruktozy prowadzi do przerostu i niewydolności serca
18 czerwca 2015, 10:32Szwajcarscy naukowcy odkryli mechanizm, za pośrednictwem którego fruktoza prowadzi do przerostu i niewydolności serca.
![](/media/lib/163/n-awokado-683d54568f0793926e753d49271b0b2b.jpg)
Lek na białaczkę z awokado?
16 czerwca 2015, 11:52Prof. Paul Spagnuolo z Uniwersytetu w Waterloo odkrył w awokado lipid, awokatynę B, który obierając na cel białaczkowe komórki macierzyste, zwalcza ostrą białaczkę szpikową (OBS).
![](/media/lib/221/n-martellus-921d1623455aa4e20b3b9120b1f3c94c.jpg)
Badają mapę, z której korzystał Kolumb
15 czerwca 2015, 12:25W 1962 roku anonimowy darczyńca przekazał Yale University mapę świata autorstwa Henricusa Martellusa, XV-wiecznego niemieckiego kartografa pracującego we Florencji. Najnowsze badania mapy sugerują, że była ona intensywnie badana przez Krzysztofa Kolumba przed jego pierwszą podróżą.
![](/media/lib/179/n-orzechy-19243c3b641a129590cab6187fa7ce44.jpg)
Orzechy chronią przed głównymi przyczynami zgonu
11 czerwca 2015, 11:28Naukowcy z Uniwersytetu w Maastricht potwierdzili istnienie związku między spożyciem orzechów, w tym orzechów ziemnych, a niższym wskaźnikiem umieralności.
Komputer na krople wody
11 czerwca 2015, 11:14Profesor bioinżynierii Manu Prakash z Uniwersytetu Stanforda jest twórcą komputera, który działa dzięki przepływowi kropel wody. Prakash i jego studenci tworzyli komputer przez niemal dekadę. Maszyna to pomysł uczonego z czasów, gdy sam był studentem. Zastanawiał się wówczas nad zbudowaniem komputera, który nie tylko wykonywałby obliczenia, ale jednocześnie manipulował materią.
![](/media/lib/205/n-napoje-df8ca5c5c333539e007154c1fb60a843.jpg)
Fruktoza prowadzi do tycia i spadku aktywności fizycznej
2 czerwca 2015, 06:38Amerykańskie badanie wykazało, w przypadku równokalorycznych diet, gdzie glukoza i fruktoza zapewniają identyczny odsetek kalorii, drugi z cukrów prostych prowadzi do znaczącego przyrostu wagi, braku aktywności i odkładania tłuszczu.
![](/media/lib/126/n-elektron-9a6837925383113209b1dbd2e7079981.jpg)
Błyskawiczne tunelowanie
29 maja 2015, 09:50Międzynarodowy zespół fizyków zbadał zjawisko tunelowania kwantowego i stwierdził, że jest to proces przebiegający niezwykle szybko. Nowe badania mogą prowadzić do dalszej miniaturyzacji elektroniki, lepszego zrozumienia mikroskopii elektronowej, fuzji jądrowej czy mutacji w DNA.
![](/media/lib/149/n-salatka-f47bc3e97edfd99e032f1850bc5d9811.jpg)
Dieta wegańska zmniejsza u cukrzyków ból neuropatyczny
26 maja 2015, 09:43Małe badanie pilotażowe pokazało, że przejście na dietę roślinną może u chorych z cukrzycą złagodzić ból neuropatyczny i zmniejszyć ryzyko utraty kończyny.
![](/media/lib/94/n-cukier-8e571c27f71f20bacfc3f5191a11b4b2.jpg)
Wyższe tętno zwiększa ryzyko cukrzycy
22 maja 2015, 10:46Związek między tętnem spoczynkowym a cukrzycą sugeruje, że pomiary tętna mogą pomóc w zidentyfikowaniu osób z wyższym ryzykiem tej choroby.
![](/media/lib/164/n-dziura-a12ff47db8febabb3caaab408db49a60.jpg)
Bakterie łatają beton
19 maja 2015, 09:43Beton, najpowszechniej używany materiał budowlany, z czasem pęka. W pęknięcia wnika woda, która nie tylko rozsadza beton, ale gdy dotrze do metalowych elementów wzmacniających konstrukcję, powoduje ich korozję, osłabienie, a to może doprowadzić do zawalenia się budowli